Poštovani vozači vozila sa automatskim mjenjačima pokušati ćemo vam približiti temu o servisiranju automatskih mjenjača kao npr. zašto i kada se obavlja servis, dali je potrebno, kako se obavlja, koje ulje koristiti, dali se mijenja filter i kad zamjena nije preporučena.
Automatski mjenjač je sofisticirani fimomehanički sklop u vozilu koji koristi vlastito ulje za pogon i podmazivanje komponenata. Samim korištenjem vozila komponente se troše i stvaraju određen sloj prljavih čestica koje plivaju sa uljem mjenjača te blokiraju sitne kanale kojima ulje teče i prave probleme sa radom elektro ventila koji upravljaju radom samog mjenjača.
Servisni interval zamjene ulja u mjenjaču je propisan od strane proizvođača vozila. Najčešće se to čini na prvih pređenih 120000 km a potom na svakih 60000. Neki proivođači vozila imaju napomenu da je ulje koje je u mjenjaču long life i da ga nije potrebno mijenjati. Ali iskustvo je pokazalo da upravo takvi mjenjači imaju problema kada prođu određen broj km. Stoga je preporuka da se i na tim mjenjačima radi redoviti servis kako bi se produžio njihov vijek trajanja bez kvarova.
Sam servis se može obaviti na više načina. Prvi je je jednostavan , jednostavno odvrtanje čepa na karteru mjenjača i ispuštanjem ulja te zamjenom filtera ukoliko je to moguće. Međutim ta metoda se pokazala neefikasna iz tog razloga jer se na taj način zamjeni samo dio ulja. Veći dio ulja ostane u samom konvertoru i ostalim komponentama mjenjača. Drugi načine se obavlja sa specijalnim uređajem koji koji se spaja između mjenjača i njegovog hladnjaka ulja. Sama zamjena se obavlja dok vozilo radi i ulje cirkulira sistemom. U stroj ulazi staro ulje dok novo stroj pumpa u mjenjač. Na taj način možemo zamjeniti gotovo 100% ulja u mjenjaču. Iz našeg iskustva nakon ovakve promjene ulja mijenjač puno mekanije i bez trzanja mijenja brzine te je zadovoljstvo naših klijenata veliko.
Uređaj osim čiste zamjene ulja ima i funkciju i čišćenja mjenjača sa specijaliziranim deterdžentima. Samo čišćenje se preporuča sa starim uljem tako da čestice prljavštine izađu iz sistema sa starim uljem.
Zamjena filtera mjenjača se preporuča prilikom svakog servisiranja. Nažalost kod nekih proizvođača vozila sam filter je smješeten u nepristupačnom dijelu mjenjača te ga je moguće zamjeniti samo sa skidanjem i rastavljanjem mjenjača što je ekonomski neisplativo. Pa se serviseri odlučuju na čistu zamjenu ulja i ispiranje dok god je to efikasno. Ukoliko se mijenja i filter ulja mjenjača za servis se potroši malo više ulja jer pri skidanju filtera neizbježno izađe ulje koje je obavezno nadomjestiti novim uljem prije postupka same zamjene ulja.
Ulje koje se koristi za zamjenu potrebno je vrlo pažljivo odabrati jer pogrešno ulje može imati katastrofalne posljedice sam mjenjač . Tako da izbor ulja prepustite ekspertima koji imaju pristup podatcima za vaše vozilo.
Postoji odeđena sizuacija kada sama zamjena ulja u mjenjaču je krajnje neefikasna, a to je kada mjenjač ima probleme u samom radu. Najbolji pokazatelj je crno ulje koje smrdi na paljevinu, a pod prstima ima zrnast osjećaj. U tom slučaju je mjenjač najbolje skinuti i popravljati.
Nadamo se da smo Vam na jednostavan način objasnili servisiranje mjenjača i da ćete uz našu pomoć voziti vaše vozilo bez kvarova.

CategoryServis

© 2016 Autoservis Mika | Design by Ronin Agency

mika_footer_logo